«ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ» Νο2

Με αφορμή την επιστολή των μαθητριών της Γ’ Λυκείου του Ραλλείου Πειραιά (αυτή στο προηγούμενο άρθρο), δικαιούμαι να πικροχολιάσω κατ’ ελάχιστον για το χάλι των όσων περνούν από την σκληρή και γεμάτη αγκάθια βέβαια καρέκλα του πολύπαθου αγαπότατου ΥπΠΔΜΘ, πλην όμως κατ’ επανάληψιν αποδειχθέντων ως ακατάλληλων έως και ανικανότατων, συνελόντι ειπείν.  Δεν ισχυρίζομαι ούτε κατ’ ελάχιστον ότι είμαι σοφότερος από τους τελευταίους 10-20-30 αυτής της καρέκλας, όμως αν διαβάζοντας τα πιό κάτω ισχυριστείτε το αντίθετο, το διαψεύδω. Αυτοί είναι μάλλον πιό χαζοί από μένα, αφού τα τελευταία 50 χρόνια η Παιδεία βαδίζει επιταχυνόμενη πάντα προς το γκρεμό (και ειλικρινά η όποια δικιά μου ανάμειξη δεν είναι τόσο μακροχρόνια).

Θυμάμαι, όταν ήμουν «απ’ έξω από το χορό» σε άλλα αντικείμενα άσχετα τελείως  με το θέμα εκπαίδευση, που κάγχαζα από μακρυά και ειρωνευόμουν το μπάχαλο που άκουα-έβλεπα-διάβαζα-μύριζα στον αέρα. Το ίδιο ακριβώς κάνω και τώρα που είμαι «μέσα» στα της εκπαίδευσης, μόνο που μου βγαίνει σε νιοστό βαθμό γιατί συμμετέχω πιά και με ακουμπάει και βρωμίζομαι, γιατί γίνομαι συνένοχος με τους άχρηστους, χωρίς να είμαι ή να νιώθω άχρηστος. Τουλάχιστον δεν είμαι τόσο ψεύτης, τόσο απατεώνας όσο αυτοί. Και είμαι και λιγότερο διεφθαρμένος από αυτούς (σ’ αυτό βάζει σφραγίδα και ο συνήγορος του πολίτη) κάτω κάτω στη λίστα των διεφθαρμένων του δημόσιου τομέα, όπως και κάτω κάτω στη λίστα με τους πιό κακοπληρωμένους του δημοσίου. Και τι κέρδισα; Πάλι στον πάτο βρίσκομαι της κακοπληρωμένης λίστας, απλά έχω πολύ μεγαλύτερη παρέα πιά και φυσικά πάλι οι πιό πάνω στη λίστα της διαφθοράς είναι πολύ πιό πλούσιοι- αυτό δεν άλλαξε (ούτε θα αλλάξει- κι αυτό υπεκομματικό είναι, ανεξάρτητο χρωματισμού).

Όπως ανεξάρτητος χρωματισμού (πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού) είναι και ο ρόλος του δασκάλου γιατί είναι ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ, ασχέτως αν η πολιτική και η μεταπολίτευση στην Ελλάδα και η παγκοσμιοποίηση στην Ευρώπη και τον πλανήτη (συντηρητική ή σοσιαλίζουσα) τον θέλουν ΕΡΓΑΤΗ της παραγωγής ανειδίκευτου ανθρώπινου δυναμικού, ούτε καν υπάλληλο. Γιατί λειτουργός; Γιατί «καλλιεργεί ανθρώπους», δημιουργεί προσωπικότητες, διαμορφώνει χαρακτήρες, πλάθει συνειδήσεις, αναπαράγει γνώση-τεχνολογία-ειδίκευση (δηλαδή μακροπρόθεσμα πλούτο), ίσως φυσικά με μικρότερο πλέον ζήλο και μεγαλύτερο κενό στο στομάχι και την περηφάνεια. Δεν παράγει απλά και μόνο ή συσσωρεύει άμεσα χρήμα (που σήμερα έχει αξία, αύριο όχι). Και αν λιγοστεύουν οι καταθέσεις των καθηγητών στις τράπεζες, Κε Προβόπουλε και Κε Παπαδήμο και όλο το υπόλοιπο συνάφι, δεν είναι για να τα βγάλουν στις Ελβετίες, αλλά γιατί όταν πιάσουν τα χιόνια το μυρμήγκι τρώει από τα έτοιμα, κι αν τύχει και βαρύς χειμώνας κλάφτο το μυρμήγκι, Κε Τεχνοκράτη. Αυτό θα σας το πεί και θεολόγος και γυμναστής και όλοι, χωρίς να έχουν δει ούτε καν σε φωτογραφία την ΑΣΟΕ. Δεν ξέρω εσείς που πήρατε το πτυχίο της, αν το έχετε διδαχθεί. Ακόμα και να το διδαχθήκατε όμως, πάλι λάθη στις προσθέσεις κάνετε. Αρκετά.

Παρένθεση, αυτός ο κρατικός δημοσιογράφος της ΕΤ3 αν και εφόσον βρεθεί ένοχος, θα εξακολουθεί να εισπράττει τα χιλιάρικα του μισθού του ή θα κατασχεθούν τα κέρδη χρόνων του κυρίου αυτού και των ομοίων του, για να πληρωθούν έστω μερικοί εξαπατηθέντες ή η χήρα του θύματός τους (δεν είναι αυτουργία σε δολοφονία); Σιγά μην γίνουν έτσι τα πράγματα. Αλίμονο αν η Δικαιοσύνη ποδηγετούνταν τόσα χρόνια στην Ελλάδα από την πολιτική και η τελευταία υπέκυπτε σε εκβιασμούς και πιέσεις της διαπλοκής, θα είχαμε προοδεύσει σαν χώρα (θα διαθέταμε 500 Ελληνικές Siemens).

Σχόλια :
  1. Αλήθεια, η αξιότιμη Κα υπουργός θα λάβει υπ’ όψιν της την «προοδευτική» ματιά-άποψη (21ος αιώνας) των μαθητριών, στα πλαίσια των εξαγγελιών της προ μηνών στα «ανεξάρτητα»-«μη κατευθυνόμενα» ΜΜΕ περί «Νέου σχολείου»-νέας νοοτροπίας στην Εκπαίδευση κ.λ.π. με κυρίαρχο σύνθημα αυτής της «Μεταρρύθμισης» (χαχαχαχαχα, …είδατε ανέκδοτα που ξέρω;) το «πρώτα ο μαθητής» ή μήπως θα παραπέμψει τις μαθήτριες σε «τηλεδιάσκεψη» με τον βοηθό αναπληρωτή γραμματέα για να αφουγκραστεί αυτός την αγωνία τους και να εκδώσει τελικά Δελτίο Τύπου για την «διεξοδική αλλά και εποικοδομητική συζήτηση» που ακολούθησε και στο οποίο επίσης θα εκφράζει την ευχή να υπάρξουν και στο μέλλον άλλες τέτοιες παρόμοιες πρωτοβουλίες;
  2. Ακριβώς όπως έλαβε υπ’ όψιν της, τόσο εκείνη όσο και η «υπεκομματική» Επιτροπή Καζάζη, τη δική τους δημοσκόπιση (ΥπΠΔΜΘ) με τις προτιμήσεις των μαθητών όσον αφορά τα  μαθήματα που επιθυμούν να διδάσκονται, και στην οποία η Βιολογία βρισκόταν ανάμεσα στα 3 πρώτα σε προτίμηση και μάλιστα σε υποχρεωτική βάση για όλους.
  3. Όπως σίγουρα έλαβε υπ’ όψιν της, την εισήγηση της παραπάνω Επιτροπής, στην οποία κρινόταν σαν αναγκαία η κατάργηση όλων των μονόωρων μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες σαν τελείως αντιπαιδαγωγική, οπότε προχώρησε στην νομοθετική ρύθμιση- που μάλιστα υπερψηφίστηκε στη Βουλή (εν είδει πρόβας τζενεράλε της υπερκομματικότητας 3-4 μήνες πριν την πραγματικότητα των τεχνοκρατών-σωτήρων του Νοεμβρίου) από τα περισσότερα κόμματα «προοδευτικά και μή»  (ξέρετε εσείς, από αυτά που θα μας κυβερνήσουν σύντομα μόνα τους ή συνεργαζόμενα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; μεταξύ τους, που βέβαια έχουν έτοιμες τις λύσεις ή έχουν διορατικότητα  ή μοντερνοφέρνουν ή έχουν νέο αίμα και αντιλήψεις ή θα βρουν το χρήμα γιατί υπάρχει ή θα βάλουν τους μαθητές να παλέψουν «ελληνορωμαϊκή» πιθανώς για να φέρουν ανατροπές ή θα διαθέτουν τεχνοκράχτες ανάκατα με πολιτικοπαρωπιδάτους και όλες τις άλλες παρόμοιες πασίγνωστες χιλιοειπωμένες προεκλογικές και μετεκλογικές μπαρούφες για τα πρόβατα-οπαδούς του τσοπάνη με τη γκλίτσα και της κόβας και της βάσης…)- και εν κατακλείδι στην εφαρμογή αυτού του νόμου από φέτος (2011-2012) στην Α΄Λυκείου και βλέπουμε. Τι εφαρμόζεται τώρα και θα εφαρμοστεί πιθανά από την επόμενη σχολική χρονιά (μην είστε πολύ σίγουροι για το τελευταίο ιδίως αν οι εκλογές γίνουν πριν το Πάσχα, τα νέα «αφεντικά» σίγουρα θα βάλουν βέτο για να ρυθμίσουν εκείνοι τα μελλούμενα); Η Βιολογία πρέπει να είναι το μοναδικό μονόωρο μάθημα στην Α’ Λυκείου γιατί οι ώρες έπρεπε να βγάζουν άθροισμα 31 και όχι 32 (τότε θα ήταν δίωρο) διότι έπρεπε οπωσδήποτε το 34-35 h στην Α’ να μειωθεί κοντά στον Μ.Ο. της Ε.Ε. ή του ΟΟΣΑ και άλλες τέτοιες κοτσάνες, ενώ στη Β’ ή Γ΄ ξαναγίνεται 34 h γιατί τότε που είναι δυσκολότερα τα μαθήματα επιτρέπεται αφού πλέον τα παιδιά θα έχουν ωριμάσει!!! («πιάσ’ τ’ αυγό και κούρεφ’ το»).
  4. Φυσικά, σαν γνήσιοι δημοκράτες, οι προαναφερθέντες εμπνευστές και νομοθέτες εφαρμόζοντας στη πράξη το «Νέο Δόγμα» περί πρωτοπορίας των μαθητών, φρόντισαν τα ανεπιθύμητα σ’ αυτούς μαθήματα (δεν λέω π.χ. Ιστορία για να μην ερεθίσω τα «εθνικά» ιδεώδη) να τα κάνουν υποχρεωτικά, δίωρα ή τρίωρα, και σε όλες τις τάξεις, διότι το παρελθόν μας έδωσε πολλές φορές να φάμε (τουλάχιστον τις προηγούμενες 5-6 φορές που χρεωκοπήσαμε, πάλι με την ίδια «αρχαία» νοοτροπία-5 Έλληνες 10 γνώμες) και φυσικά θα μας ξαναδώσει σύντομα να φάμε μιας και επαναλαμβάνεται η αφιλότιμη (η Ιστορία ντε, αν και στην περίπτωση της χώρας μας, εδώ που τα λέμε, έχει χρειαστεί πάνω από 3000 χρόνια μέχρι τώρα και δεν φαίνεται καν στη άκρη του τούνελ για τα επόμενα 10 χρόνια ούτε σαν Βυζαντινή ούτε σαν Νεοελληνική μα ούτε και σαν Αρχαίων χρόνων), ενώ το μέλλον (π.χ. Βιολογία) είναι αβέβαιο και όσοι λαοί επενδύουν στο μέλλον και όχι στο παρελθόν είναι αποτυχημένοι (ας πούμε Αμερικανοί, Γερμανοί, Γάλλοι, Εγγλέζοι, Ινδοί, Κινέζοι ….) και προφανώς ΚΟΠΑΝΟΙ (προκαταβολική συγνώμη από το ΕΣΡ). Καμαρώσατε δημοκρατία και κυρίως διορατικότητα, προνοητικότητα και ματιά στο μέλλον των κυβερνητών μας («τέτοιοι είμαστε αυτοί μας αξίζουν»).
  5. Σοβαρά κορίτσια, περιμένετε στις αρχές Μαρτίου να σας κάνει την τιμή να παρευρεθεί η Κα Υπουργός στην διημερίδα που, πρωτοποριακά διοργανώνετε εδώ και μερικά χρόνια και μπράβο και σε σας και στην Διεύθυνση που διαθέτει το σχολείο σας; Ας παρευρίσκεται και η Κα Αποστολοπούλου από την Αυστραλία ή ο Dr Ζαβός ή κι ο Θεός ο ίδιος. Πάω στοίχημα ότι εκείνες τις μέρες θα έχει πρόβα στο ράφτη για την τήβενο του υποψήφιου αρχηγού κόμματος. Άλλωστε, αν ισχυριστείτε ότι κάποια άλλα επαγγελματικά και οικονομικά συμφέροντα (π.χ. ιατρικά και άλλα…) «θάβουν» την Βιολογία στα Λύκεια ή τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των συναφών επιστημόνων στην Ελληνική αγορά τα τελευταία 30 χρόνια θα ανταπαντήσω. «Φήμες και κακοήθειες αναρχικών/κουμουνιστών που προσπαθούν να διαβρώσουν και να αποσαθρώσουν τον κοινωνικό ιστό». Αυτή η πρόταση κάτι μου θυμίζει αμυδρά.
  6. Ξεχάσατε κορίτσια, τις υποσχέσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου της ιδίας και των «υπό» αυτήν περίπου αρχές Οκτωβρίου ότι μέχρι τα μέσα-τέλη Νοεμβρίου το 95-100% των βιβλίων θα ήταν παντού; Δυστυχώς οι τακτικές επισκέψεις, με διάφορα αίτια (λιτότητα, νέα μέτρα, μνημόνιο 4, συγκυβέρνηση, γκάλοπ κ.λ.π.) στα κυριότερα κανάλια της χώρας ή τις εφημερίδες του εξωτερικού, υπερφόρτωσαν το πρόγραμμα της ιδίας και των υφισταμένων της κι έτσι εδώ, πολύ κοντά στην αυτοκρατορική έδρα, σε τουλάχιστον 5 Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια 4 όμορων δήμων, 20 χλμ μακρυά σας, 20-1-2012 λείπουν βιβλία (όχι νέοι τίτλοι αλλά παλιοί, όχι στάλθηκαν λιγότερα προς Θεού μην μπερδεύεστε, δεν εμφανίστηκαν καθόλου τουλάχιστον σε 5 μαθήματα κύρια ή δευτερεύοντα, ανά βαθμίδα). Ακόμα φωτοτυπίες δουλεύονται στο μέσον της χρονιάς. Β’ ΑΘΗΝΑΣ.
  7. Αλήθεια, βαθμοί στα μαθήματα της Α’ Λυκείου (π.χ. πολυδιαφημισμένο project) θα μπουν αυτές τις μέρες. Νόμιμα ή παράνομα, αναρωτήθηκε γονέας (δικηγόρος); Τι πρέπει να απαντήσουμε; Θα υπογραφεί το σχετικό Π.Δ. το Σαββατοκύριακο για να βαθμολογήσουμε τη Δευτέρα; Οι βαθμοί θα μπουν μετά τις εκλογές ή πριν από αυτές, αφού βγει το όποιο ΦΕΚ; Αν ο γονέας προσφύγει σε δικαστήρια για παράνομη απασχόληση του παιδιού του επί 3 ώρες μέσα στο σχολείο  στο μάθημα project  ή παράνομη παράδοση βαθμολογίας (τουλάχιστον ηθική υποχρέωση του διδάσκοντα) ποιος θα δικαστεί; Η υπουργός που δεν πρόλαβε 5 μήνες να ετοιμάσει το χαρτί για υπογραφή από τον Πρόεδρο, ο υπάλληλος του ΥπΠΔΜΘ που δεν το συμπλήρωσε, ο ταχυδρόμος που καθυστέρησε την παράδοση στην Προεδρεία, ο σύλλογος καθηγητών που ανέθεσε το μάθημα, ο καθηγητής που «υποχρεώθηκε» να το αναλάβει σαν 1η ανάθεση, ο διευθυντής που εισηγήθηκε την εφαρμογή του μισο-νόμου, ο προϊστάμενος Εκπαίδευσης που εποπτεύει; Φαντασία να έχετε, τα σενάρια «πέφτουν βροχή» και όλα παίζουν.
  8. Θυμάμαι, π.χ. τις επιστημονικές ενώσεις και τους σύμβουλους του Παιδαγωγικού που συμβούλευαν, τέλη 2010, να αναβληθεί για 1 χρόνο η αλλαγή αυτή γιατί δεν θα αρκούσαν τα χρονικά περιθώρια. Μάλιστα οι προτάσεις που υπήρχαν τότε στο τραπέζι ήταν τελείως διαφορετικές από αυτές που τελικά ψηφίστηκαν (υπήρχαν κάτι καλάθια μαθημάτων κ.λ.π.). Μάλλον λοιπόν πρέπει να κατηγορηθούν για σαμποτάζ ή παράνομη εξάσκηση  μαγείας γιατί τους βγήκαν τα ξόρκια; Καλά έκανε λοιπόν που τους μισούς τους έδιωξε και έκοψε το μισό μηνιάτικο στους υπόλοιπους στο Π.Ι. να μάθουν να φαντασιώνονται καταστάσεις αδύνατες και ανύπαρκτες.
  9. Στην υποθετική περίπτωση που 1 τίτλος βιβλίου δεν φτάσει στα σχολεία μέχρι τον Μάιο (κυβέρνηση έχουμε υπουργείο μήνες τώρα μάλλον όχι, υπουργό Επικρατείας-Συντονισμού-Οικονομικών-Εσωτερικοεξωτερικών-Πανευρωπαϊκών υποθέσεων έχουμε Παιδείας δεν ξέρω, εκλογές έρχονται, δεν ξέρουμε πόσες φορές θα χρειαστεί να ρίξουμε το κουκί στο σακί, πότε θα αναλάβει ο καινούργιος και πότε θα μάθει να υπογράφει άγνωστο), οι μαθητές θα εξεταστούν επί των φωτοτυπιών; Άντε βρε, με το καλό και για πλανητάρχες. Προλαβαίνετε μέχρι τις 12-12-2012, λέει ο Νοστράδαμος.
  10. Δεν αντέχω άλλη χολή. Βαρέθηκα. Καληνύχτα σας και ψήφο σας γλυκιά (ασχέτως χρώματος-μαύρη/άσπρη ή γεύσης-γιαούρτι/ντομάτα/σάλιο).
Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s