Γονίδιο «μειώνει» τη δράση ακτινοβολιών κατά όγκων

Εντοπίστηκε από Βρετανούς ερευνητές ένα γονίδιο που παρεμποδίζει τη δράση της αντικαρκινικής θεραπείας με ακτινοβολίες.

Όταν, όμως, το γονίδιο POLQ -που διαδραματίζει σημαντική δράση στην αποκατάσταση του φθαρμένου DNA- τέθηκε εκτός λειτουργίας, η ακτινοθεραπεία ήταν πιο αποτελεσματική. Η ανακάλυψη των Βρετανών επιστημόνων πιθανώς να οδηγήσει στην παρασκευή νέων φαρμάκων για την ενίσχυση της αντικαρκινικής θεραπείας. Το πόρισμα της σημαντικής έρευνας δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer Research.

Ειδικότερα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υποστηρίζουν ότι οι καρκινικοί όγκοι διαφέρουν σημαντικά στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται στην ακτινοθεραπεία.

Όπως διαπιστώθηκε από εργαστηριακή μελέτη η απενεργοποίηση του γονιδίου POLQ σε διαφορετικούς τύπους καρκινικών κυττάρων, όπως π.χ. του λάρυγγα και του παγκρέατος, έκανε τα κύτταρα πιο ευάλωτα στις ακτινοβολίες και τη θεραπεία πιο αποτελεσματική. Μέχρι πρόσφατα οι ερευνητές αγνοούσαν σε τι οφείλεται αυτή η διαφορά. Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι συγκεκριμένο γονίδιο δεν είναι ιδιαίτερα ενεργό στους υγιείς ιστούς.

Σε φυσιολογικά κύτταρα

Εξαρχής οι «υποψίες» των επιστημόνων είχαν πέσει στα γονίδια που αποκαθιστούν τις βλάβες στο γενετικό μας υλικό.

Έτσι, οι επιστήμονες επαναλαμβάνοντας το ίδιο πείραμα σε φυσιολογικά κύτταρα διαπίστωσαν ότι η εξουδετέρωση του συγκεκριμένου γονιδίου τελικά δεν επηρεάζει καθόλου την ευαισθησία του φυσιολογικού ιστού στις ακτινοβολίες.

Επίσης, όπως εξηγούν οι Βρετανοί επιστήμονες, το γεγονός ότι το συγκεκριμένο γονίδιο απαντάται συχνότερα στα καρκινικά κύτταρα συγκριτικά με τα υγιή το καθιστά έναν πολύ καλό στόχο που θα επιτρέψει την ενίσχυση των αποτελεσμάτων της αντικαρκινικής θεραπείας με ακτινοβολίες.

Αυτό που μένει είναι να «μεταφραστούν» όλες αυτές οι πολύτιμες πληροφορίες σε νέα φάρμακα, τα οποία θα φέρουν τη νίκη μας κατά του καρκίνου πιο κοντά.

Από https://i0.wp.com/wk.kathimerini.gr/logo/rsslogo.gif Επιστήμη

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s