Ο σπίνος και τα μυστικά του λόγου

Θα βοηθησει στην αντιμετΩπιση διαταραχΩν

Ενα μικρό ωδικό πτηνό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πλήθους διαταραχών του λόγου στον άνθρωπο. Τα μικρά του σπίνου-ζέβρας (φωτογραφία) της Αυστραλίας μαθαίνουν να κελαηδούν με τον ίδιο τρόπο που και τα μωρά του ανθρώπου μαθαίνουν να μιλούν: αντιγράφοντας τους μεγαλυτέρους τους.

Τώρα διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής ειδικούς του Κέντρου Γονιδιώματος στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Νature» ότι επέτυχαν να αποκωδικοποιήσουν το γονιδίωμα του συγκεκριμένου είδους πτηνού και εντόπισαν περισσότερα από 800 γονίδια που συνδέονται με το κελάηδημα. Πολλά από αυτά τα γονίδια εντοπίζονται και στον άνθρωπο.

Το μικρό πτηνό μπορεί να αποτελέσει λοιπόν πολύτιμο μοντέλο για την κατανόηση της ανθρώπινης μάθησης και του λόγου αλλά και για πλήθος διαταραχών όπως ο αυτισμός και ο τραυλισμός.

Ο σπίνος-ζέβρα της Αυστραλίας, ο οποίος ζυγίζει λιγότερο από 15 γραμμάρια, είναι το δεύτερο μόλις πτηνό του οποίου οι επιστήμονες καταφέρνουν να «διαβάσουν» το γονιδίωμα, μετά το κοτόπουλο του οποίου ο γενετικός κώδικας «διαβάστηκε» το 2004.

Από    https://i2.wp.com/www.tovima.gr/templates/default/images/logo.png
Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s