Συσκευή υπόσχεται το τέλος των βιοψιών

Από ΤΟ ΒΗΜΑ online-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ενα μικροτσίπ που λαμβάνει και αποθηκεύει εικόνες καρκινικών κυττάρων που κυκλοφορούν στο αίμα υπόσχεται να αντικαταστήσει μελλοντικά τις βιοψίες με μια απλή εξέταση αίματος, καθώς και να αποτελέσει «πυξίδα» για την καλύτερη παρακολούθηση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο.

Ειδικοί του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστώνη αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Science Τranslational Μedicine» ότι τα κυκλοφορούντα στο αίμα καρκινικά κύτταρα τα οποία έχουν «δραπετεύσει» από όγκους αποτελούν πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους ειδικούς καθώς μπορούν να δείξουν την πιθανή εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα σημεία του σώματος.

Με τη βοήθεια μιας ουσίας που δρα ως βιολογική «κόλλα» το μικροτσίπ των αμερικανών ερευνητών συλλαμβάνει μόνο τα κύτταρα που εκείνοι επιθυμούν. Μέχρι στιγμής έχουν εξετάσει το ειδικό προστατικό αντιγόνο (ΡSΑ), το οποίο αποτελεί δείκτη ύπαρξης καρκίνου του προστάτη. Η νέα μικροσυσκευή συνδέεται με ένα μικροσκόπιο το οποίο λαμβάνει τουλάχιστον 6.000 εικόνες των κυττάρων.

Ενα φάρμακο, η δουταστερίδη, που χρησιμοποιείται ήδη για την αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον αδένα. Αυτό έδειξε μεγάλη διεθνής κλινική δοκιμή που διήρκεσε τέσσερα χρόνια και περιελάμβανε 6.500 άνδρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Νew Εngland Journal of Μedicine», άνδρες που λάμβαναν το φάρμακο αντιμετώπιζαν μειωμένο κατά 23% κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με όσους λάμβαναν εικονική ουσία. 

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s