Βιοδείκτες εντοπίζουν το DΝΑ του καρκίνου

Με μια απλή εξέταση αίματος θα ανιχνεύονται τα γενετικά ίχνη καρκίνων όπως του μαστού
ΣΑΝ ΝΤΙΕΓΚΟ.  Αμερικανοί ερευνητές της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς ανέπτυξαν βιοδείκτες που εντοπίζουν διαφορετικές μορφές καρκίνου βάσει του DΝΑ των καρκινικών όγκων. Το νέο επίτευγμα παρουσιάστηκε χθες κατά τη διάρκεια της ετήσιας διάσκεψης της Αμερικανικής Ενωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (ΑΑΑS) που λαμβάνει χώρα στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, ενώ δημοσιεύθηκε και στην ιστοσελίδα της επιστημονικής επιθεώρησης «Science Τranslational Μedicine».

Το νέο τεστ επιτρέπει τον εντοπισμό και την παρακολούθηση της εξέλιξης του καρκίνου έτσι ώστε οι γιατροί να είναι σε θέση να αποφασίζουν αν μια θεραπεία η οποία ακολουθείται έχει αποτέλεσμα.

Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Η τεχνική ανιχνεύει με ακριβή τρόπο τη γενετική «υπογραφή» των καρκινικών όγκων ή κάποιων καρκινικών κυττάρων που μπορεί να έχουν απομείνει μετά την «εξολόθρευση» ενός όγκου μέσω χειρουργικής επέμβασης ή χημειοθεραπείας.
Ως σήμερα ήταν άκρως δύσκολο να εντοπιστούν και να χαρτογραφηθούν με ακρίβεια τα διαφορετικά γενετικά χαρακτηριστικά του κάθε όγκου. Μελέτες που διεξήγαγαν όμως οι ειδικοί από το Τζονς Χόπκινς σε έξι άτομα με καρκίνο, τέσσερα με καρκίνο του εντέρου και δύο με καρκίνο του μαστού έδειξαν τον δρόμο για την ανάπτυξη των βιοδεικτών με βάση το ξεχωριστό γενετικό «προφίλ» του κάθε όγκου. Ετσι, καθίσταται πλέον δυνατόν για τους επιστήμονες να εντοπίζουν με μια απλή ανάλυση αίματος και το παραμικρό ίχνος του DΝΑ ενός όγκου και να καταφέρνουν να προσδιορίσουν το είδος του. «Πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη τεχνική αποτελεί σημαντικό βήμα για την εξατομίκευση των αντικαρκινικών θεραπειών» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ογκολογίας Βίκτορ Βελκουλέσκου.

Μια μεγάλη «καρκινική» οικογένεια

Στο «παζλ» του καρκίνου και της θεραπείας του έρχεται να προστεθεί όμως άλλο ένα κομμάτι, μια δεύτερη μελέτη ειδικών του Ινστιτούτου για τον Καρκίνο Dana Farber, του Ινστιτούτου Broad στο Χάρβαρντ και του ΜΙΤ η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature». Οι ερευνητές ανέλυσαν το γενετικό «προφίλ» 26 διαφορετικών μορφών καρκίνου όπως του πνεύμονα, του προστάτη, του μαστού, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, του ήπατος, του εγκεφάλου και του αίματος και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι διαφορετικού τύπου όγκοι μπορεί να έχουν πολύ περισσότερα κοινά από ότι νομίζαμε. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, δεν παίζει τόσο ρόλο σε ποιο σημείο του σώματος εμφανίζεται ένας καρκινικός όγκος, αλλά ποιες γενετικές αλλαγές εντός του οργανισμού «πυροδότησαν» την εμφάνισή του, κάτι που μπορεί να αποτελεί κοινή βάση για διαφορετικές μορφές της νόσου. «Αυτό σημαίνει ότι ίδιες θεραπείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για διαφορετικές μορφές καρκίνου» σημειώνουν οι ερευνητές.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s