Αποδείξεις… και αποδείξεις

Λογική ή παραλογισμός;

Αλίμονο, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Γιατί θα έπρεπε και οι αποδείξεις που θα μαζεύουμε για να υποκαταστήσουμε την ανικανότητα των πολιτικών να στήσουν ελεγκτικούς μηχανισμούς ή να εφαρμόσουν σωστά τους νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν χρησιμοποιώντας σωστά τους υπάρχοντες μηχανισμούς, να είναι ίδιες; Ωραία λογική έχει αυτή η κυβέρνηση!!!

Μην βιαστείτε να απαντήσετε ότι ετούτοι τουλάχιστον φαίνεται να διαθέτουν (λογική) ενώ κάποιοι άλλοι παλιότερα (λιγάκι ή και πολύ) δεν είχαν κουκούτσι, θα σας χαρακτηρίσω προκατειλημμένους ή ανενημέρωτους ή ενσωματωμένους.

Και αυτό διότι, εν προκειμένω, δεν νομίζω να πιστεύει κανείς ότι είναι δυνατόν με τις προϋποθέσεις που ανακοινώθηκαν, να κατορθώσει κάποιος που έχει εισόδημα ίσως και μέχρι 50000 να μαζέψει τέτοιο ποσοστό «καταναλωτικών» αποδείξεων για να πετύχει το αφορολόγητο και να μην πληρώσει «φόρο – καπέλο» δουλεύοντας έτσι ακόμα και σαν τίμιος «χαφιές της εφορίας» εναντίον των κομπιναδόρων κλεφταράδων του ΦΠΑ, φοροκλεφτών και φοροαπατεώνων.

Φυσικά, ο κάθε έμπορος, πωλητής, επιτηδευματίας, ελεύθερος επαγγελματίας κ.λ.π., αφού μάλλον σύμφωνα με το κράτος φοροδιαφεύγει ή φοροκρύβει, θα πρέπει να ελέγχεται αν και κατά πόσο αποδίδει στο κράτος το ΦΠΑ που εισπράττει από τον καταναλωτή ή δηλώνει όσα πραγματικά κερδίζει.

Γιατί τότε; Οι … ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Vodaphone, Wind, ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, ΑΝΕΚ Lines και όπως αλλιώς λέγονται δεν εισπράττουν ΦΠΑ από εμάς; Αυτά που μας προσφέρουν δεν είναι αγαθά και υπηρεσίες; Δηλαδή η ηλεκτρική λάμπα που αγοράζω για να αντικαταστήσω μια άλλη χαλασμένη δεν είναι προϊόν όπως και η ηλεκτρική τάση που αγοράζω από τη ΔΕΗ ή το ψωμί από το φούρνο; Ο ύπνος  στην καμπίνα του πλοίου ή η μεταφορά της βαλίτσας μου στο αεροπλάνο δεν είναι υπηρεσία και εξυπηρέτηση όπως και το service του πλυντηρίου ρούχων που κάνει ο υδραυλικός ή το δίκτυο που μου προσφέρει ο πάροχος ή το στολισμό που κάνει ο ανθοπώλης σε μια κοινωνική εκδήλωση ή η βάπτιση στην εκκλησία;

Ξέρει κανείς από όλους όσους ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ κυρίους, αν όλοι αυτοί δεν φοροδιαφεύγουν ή παρακρατούν τα εισπραχθέντα; Γιατί πιστεύω ότι ούτε το σχετικό υπουργείο ούτε οι αρμόδιοι φορείς και μηχανισμοί μάλλον ξέρουν ή δεν συμφέρει να ξέρουν. Εκτός αν κάνουν ότι δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να ξέρουν, πιθανότατα, οπότε δεν υπάρχει λόγος συζήτησης ή διαβούλευσης και θα ‘πρεπε να πουν καθαρά κι αντρίκια, έτσι γουστάρουμε έτσι κάνουμε.

Είναι όλοι ίσοι ή μερικοί είναι πιο ίσοι από άλλους;

Μήπως όσες εταιρείες είναι υπό κρατικό έλεγχο δεν πρέπει να «ενοχλούνται» ενώ για τις ιδιωτικές δεν πειράζει; Μα τότε γιατί, π.χ. ούτε ΟΤΕ ούτε Wind αποδείξεις;

Μήπως όσοι έχουν μεγάλα … (μέσα=πλάτες ή μονοπώλια) ωφελούν περισσότερο (π.χ. ΔΕΗ) σε σχέση με άλλους που την έχουν μικρότερη … (την επιρροή= κορόιδα) και τους «τσαλαπατάμε» παντοιοτρόπως (π.χ. μικροπαραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ή ψωφογερόντια συνταξιούχοι);

Και αν μεν κάποιοι παρακρατούν το ΦΠΑ, οι αποδείξεις τους δεν αποτελούν έμμεσο έλεγχο;

Αν μερικοί φοροδιαφεύγουν, τα τιμολόγια και οι αποδείξεις δεν αποτελούν έλεγχο; Και αν έχουν συλληφθεί να παραβατούν (π.χ. με ζημιά 1.000.000 για το δημόσιο) γιατί δεν τους επιβάλλεται ένα πρόστιμο (π.χ. το μισό ή ισάξιο με τη ζημιά); Αν και κανονικά το πρόστιμο θα πρέπει να είναι διπλάσιο ή τριπλάσιο με τη ζημιά (ΑΠΩΛΕΙΑ+τιμωρία για αποφυγή επανάληψης).

Δεν θέλω εδώ να θυμηθώ ότι κάποτε που δεν φρόντισα, για κάποιο λόγο, να ακυρώσω το εισιτήριο του λεωφορείου, το πλήρωσα πολλαπλάσιο (Χ 20). Γιατί ο ελεγκτής ήταν κακός και μου είπε ή πληρώνεις ή πάμε στο τμήμα, ενώ εγώ φαντάστηκα ότι θα ήταν πιο προσηνής όπως ήμουν μια φορά εγώ με τον μαθητή μου το Νικολάκη που όταν «πείραξε» την Αμαλία του είπα: «πρόσεξε παιδί μου, γιατί αν το ξανακάνεις θα σε αναφέρω στο Διευθυντή και θα τιμωρηθείς». Ίσως πάλι να πίστεψα ότι θα μού λεγε:  «σου βάζω πλαφόν, την τρίτη φορά που θα σε τσιμπήσω να μην ακυρώνεις το εισιτήριο θα σε επιπλήξω».

Αυτό είχα ακούσει να επαναλαμβάνει ένας υφυπουργός 15-20 φορές για 1 ολόκληρο χρόνο σε κάποιους (απατεώνες;) βενζινοπώλες που επανειλημμένα πουλούσαν με καπέλο 20-30 % ή αύξαναν την τιμή της βενζίνης 2-3 φορές την ημέρα (λες και έκλειναν κάθε ώρα ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ online παρτίδες βενζίνης στο διεθνές Χρηματιστήριο Βενζίνης και τις παραλάμβαναν κιόλας αυθημερόν οπότε πουλούσαν το φρέσκο προϊόν με τη φρέσκια τιμή), δηλαδή «βρε παλιόπαιδα γιατί πουλάτε πιο ακριβά; Θα με αναγκάσετε να βάλω πλαφόν στην τιμή» («δηλαδή θα σας κάνω τα three…two» αυτό μόνο το σκέφτηκε).

Και μιαν άλλη φορά που ανακάλυψαν πολλές δεξαμενές με νοθευμένο καύσιμο και υπολογίστηκε ότι το δημόσιο ζημιώθηκε κατά 5 περίπου εκατομμύρια ΕΥΡΩ, δεν συνελήφθη κανείς σαν υπεύθυνος απλά η συγκεκριμένη εταιρεία τιμωρήθηκε παραδειγματικότατα με τεράστιο πρόστιμο 50.000 ΕΥΡΩ.

Ούτε φυσικά θα θυμηθώ ότι οι «ΚΑΚΟΙ προηγούμενοι» πέρυσι, για κλεψιά μερικών ΔΙς ΕΥΡΩ από 30 τράπεζες (κρατικές και ιδιωτικές) προς τους καταναλωτές λόγω μη εφαρμογής κάποιων κανόνων που υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν, αντί να εξαναγκαστούν να επιστρέψουν όλο το ποσό αντίθετα τιμωρήθηκαν με το εξωφρενικό ποσό των 300.000 όλες μαζί.

Ισονομία, ανομία ή πολυνομία;

Μήπως ισχύει αυτό που ομολόγησε μια φορά ο νομάρχης ή αντινομάρχης Αθήνας όταν σφράγισαν αποθήκες με δεκάδες τόνους ληγμένων και ακατάλληλων τροφίμων και επέβαλαν πρόστιμο 2000 ΕΥΡΩ, αντί να συλλάβουν τους υπεύθυνους, να τους παραπέμψουν στη Δικαιοσύνη και να κλείσουν οριστικά την εταιρεία;

Ότι δηλαδή, δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο. Και αν συμβαίνει αυτό, γιατί δεν νομοθετούνται πολλαπλάσια πρόστιμα, συλλήψεις και εξοντωτικές ποινές, οριστική παύση λειτουργίας ακόμα και με την 1η υποτροπή, δήμευση ατομικής και οικογενειακής περιουσίας που οικοδομήθηκε λόγω αποδεδειγμένης χρόνιας παραβατικότητας, κατάργηση ελαφρυντικών για τους υπότροπους, αύξηση ορίων παραγραφής στα 50 χρόνια; Αυτά σε περιπτώσεις φορολογικών παραβάσεων μεγάλου ύψους ή ζημίας εις βάρος του Δημοσίου ακόμα και για μερικές χιλιάδες ή έκθεσης σε κίνδυνο μεγάλου συνόλου του πληθυσμού. Και αν δεν υπάρχουν νόμοι, να δημιουργηθούν ΧΤΕΣ.

Ζημιώνουν κάποιοι τυχαία ή ηθελημένα μια Δημόσια Υπηρεσία; Ποιο Δ.Σ. ελέγχει για τον υπεύθυνο υπάλληλο, διευθυντή ή Διοικητή που προξένησε τη ζημία; Ποιος επιβάλλει ποινές, ποιο το ύψος των ποινών, ΠΌΣΟΙ τιμωρήθηκαν με απόλυση και ΠΌΣΟΙ με επιστροφή της ζημίας, ΠΌΣΑ Δ.Σ. ξηλώθηκαν ή τιμωρήθηκαν για αμέλεια εκτέλεσης καθήκοντος; Κανείς;

Υπερκερδίζουν μερικοί, τυχαία ή σκόπιμα; Γιατί; Ποιος ελέγχει το ύψος της όποιας κλοπής εις βάρος κάποιων άλλων (για ιδιωτικές ή κρατικές κερδοφόρες επιχειρήσεις); Σε ποιες τσέπες (μη προβλεπόμενες =κρατικές) κατέληξαν μερίδια των υπερκερδών κάποιων ιδιωτικών εταιρειών (προς Θεού δεν εννοώ τράπεζες, άλλωστε αυτές παράγουν πλούτο. Οι υπόλοιποι στην Ελλάδα παράγουν ΑΕΡΑ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟ); Ξέρει κανείς; Θα πει κανείς; Θα παραδεχτεί κανείς;

Όποιος ξέρει, να πει ονόματα. Και με έγγραφη κατάθεση. Και αν είναι και εισαγγελέας, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ας παρέμβει ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ. Και αν είναι και βουλευτής επιτέλους,  ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ή ΝΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ.

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΑΚΟΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΣΙΠΑ. Κάποιος θα πρέπει να έχει.

Δικαιοσύνη με τους παρακάτω όρους

Και αν υπάρχει κόμμα στην Ελλάδα που να θέλει πραγματικά να αλλάξει την τρισάθλια κατάσταση (πολιτική και οικονομική) που ζούμε τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια, ας αφήσει σε δεύτερη μοίρα τις όποιες εξεταστικές και προανακριτικές (και όπως αλλιώς λέγονται) επιτροπές και μάλιστα για υποθέσεις που έχουν με τους παρόντες νόμους παραγραφεί και που το μόνο που εξασφαλίζουν είναι πεταμένα λεφτά των φορολογούμενων στις τσέπες των μετεχόντων στις επιτροπές και χαιρέκακα μειδιάματα των βουτηξάντων το δάκτυλο εις το μέλι.

Ας φροντίσουν ΑΜΕΣΑ & ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ να θεσμοθετήσουν :

1. Την μη παραγραφή, ες αεί, των πολιτικών και οικονομικών εγκλημάτων (ΙΔΙΩΝΥΜΑ και όχι ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ εγλήματα) για τα οποία δεν ισχύουν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου.

2. Την παραπομπή πολιτικών προσώπων, υπεύθυνων για εγκλήματα της προηγούμενης παραγράφου (1), στην ποινική δικαιοσύνη

3. Την τιμωρία των πολιτικών προσώπων, με την ανώτερη των ποινών που προβλέπονται για τους υπόλοιπους θνητούς, προσαυξημένη κατά συγκεκριμένο ποσοστό που θα αποδίδει το ύψος της προκληθείσας  ζημίας, το μέγεθος χρονικά της απόκρυψης που επιτεύχθηκε (κουκούλωμα με ψέματα), το μέγεθος της ανικανότητας πρόβλεψης-πρόγνωσης της ζημιάς καθόσον ένα πολιτικό πρόσωπο θα πρέπει πρωταρχικά να προβλέπει και να προλαμβάνει.

4. Πλήρης αποκατάσταση της όποιας ζημιάς, από την ατομική ή και την οικογενειακή περιουσία του υπεύθυνου γι’ αυτήν.

5. Σε περίπτωση πολιτικού προσώπου, η αποκατάσταση της ζημιάς εφόσον δεν μπορεί να καλυφθεί λόγω μεγέθους από την ατομική ή οικογενειακή περιουσία του υπευθύνου, να καλύπτεται από την εταιρεία (οργάνωση ή κόμμα) στην οποία αυτός ανήκει και η οποία συγκάλυψε (σκέπασε=δικαιολόγησε) έχοντας έτσι συνεργήσει.

6. Εφόσον προκληθεί σημαντικού μεγέθους ζημία, το πολιτικό πρόσωπο υπεύθυνο γι΄αυτήν θα πρέπει να χάνει αυτομάτως κάθε πολιτικό δικαίωμα (ψήφου κ.λ.π.) για όλο το διάστημα της βασικής ποινής που έχει επιβληθεί, λόγω των ηθικών προεκτάσεων της άγνοιας της σημασίας της θέσης που κατείχε, μπορεί όμως Συμβούλιο Δικαστικών μετά από εισήγηση της απόλυτης πλειοψηφίας της Βουλής να αναστείλει τη συγκεκριμένη ποινή για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα («επαυξημένο» ποσό της ποινής).

Όμως εν τέλει επειδή πιστεύω ότι κανένας τους δεν έχει το ανάστημα να δοκιμάσει να εφαρμόσει κάτι από τα παραπάνω, τουλάχιστον ας ψηφίσουν την απλή αναλογική που φρενάρει τον φασιστικό εγωκεντρισμό και την αρρωστημένη εγωπάθεια των κομμάτων και των προσώπων που ασκούν την εξουσία και εγγυάται πιο δημοκρατικά ευρύτερα αποδεκτές λύσεις στα προβλήματα και ας εφαρμόσουν έναν λογικό δημοκρατικό νόμο περί ευθύνης (ποινικής και πολιτικής) των πολιτικών προσώπων.

Σε αντίθετη περίπτωση, η Ιστορία έχει να επιδείξει αρκετά παραδείγματα (στην Ελλάδα κυρίως αλλά και αλλού) με βίαιες αντιδράσεις-εξεγέρσεις-επαναστάσεις μεγάλων κοινωνικών μαζών εναντίον όσων επανειλημμένα και για πολλά χρόνια καταπιέζουν ή αδικούν παράφορα και παράνομα. Και ευτυχώς ή δυστυχώς γι’ αυτούς που επίτηδες κάνουν ότι το αγνοούν, η Ιστορία επαναλαμβάνεται και μάλιστα συνήθως εντονότερα.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s