Άλλη μιά…από τα ίδια

Θέλω να δώσω «θερμά συγχαρητήρια» στην κυβέρνηση για την αναβάθμιση που μου επιφυλάσσει στον ρόλο που διαδραματίζω στην κοινωνία σαν εκπαιδευτικός.

Το δήλωσαν πολλές φορές όλοι τους σε όλα τα κανάλια τους τελευταίους 4 μήνες για την επερχόμενη (ή μήπως απερχόμενη- ίσως παράκουσα;) ΝΕΑ ΠΝΟΗ στην Παιδεία. Έτσι το άθροισμα των ΟΛΌΙΔΙΩΝ δηλώσεων που ακούω τα τελευταία 15 περίπου χρόνια (στο δημόσιο) και σχεδόν 25 χρόνια συνολικά σαν ΜΙΣΘΩΤΟΣ (μ…ς) ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ, έχει φτάσει- αν δεν χάλασε το κομπιουτεράκι μου- τις 300000-3000000 φορές.

Παραθέτω λοιπόν παρακάτω ένα πιθανό διαγώνισμα που σκέφτομαι να βάλω αύριο στο σχολείο και το εμπνεύστηκα ακούγοντας τις ΚΑΝΑΛΟ-ΕΙΔΗΣΕΙΣ (κυβερνητικές=ΕΡΤ και αντιπολιτευτικές=βιντεο-κασετο-DVD-CD-επιταγο-επιδοτουμενο-καναλο-κομιστών και μη). Το ζητούμενο μάλλον θα είναι τα ερωτήματα που επιδέχονται τις επόμενες απαντήσεις.

10 Απαντήσεις σε πιθανό διαγώνισμα στο μάθημα

ΑΡΧΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

1.Νιώθω πλέον περήφανος διότι βρέθηκε κάποιος (κυβερνητικός) μετά από τόσα χρόνια που ΔΕΝ με φτύνει (έγινε και αυτό από κάποιον υπουργό προϊστάμενό μου τότε, όχι προσωπικά φυσικά αλλά συνολικά στον κλάδο στο MEGA, ANT1 κ.λ.π. αν θυμάστε οι παλιότεροι, που μάλιστα σε λίγους μήνες τον «έκαναν ξου» και φυσικά από τότε έχει- ο ίδιος- εκλείψει οριστικά από την πολιτική σκηνή), όπως όλοι οι ΚΑΚΟΙ προηγούμενοι που όλα τα διέλυσαν, αλλά με προστατεύει και με αναβαθμίζει ηθικά και οικονομικά, ακριβώς όπως μου υποσχέθηκε πριν τις εκλογές.

2.Καμαρώνω, διότι πλέον αυτοί κατάλαβαν την αξία του ρόλου όλων «ημών» αυτού του κλάδου υπαλλήλων και έτσι θα επενδύσουν πια περισσότερα λεφτά  στην Παιδεία και μπορεί να δαγκώσω κι εγώ κανένα ψιχουλάκι (π.χ. κάτι 176 ΕΥΡΩ που νομικά το δικαιούμαι εδώ και 5 χρόνια και παρ’ ότι έχουμε κάνει ομαδικά προσφυγή πριν 10 χρόνια, ακόμα το περιμένω. Λυπάμαι μόνο που δεν θυμάμαι το όνομα εκείνου του πολιτικού που δήλωσε στις εφημερίδες ότι μόλις γίνει κυβέρνηση θα μου το δώσει, γιατί έχω μαζέψει αρκετά βαρέλια με σάλιο από το τόσο φτύσιμο και δεν θα μπορέσω έτσι τελικά να του προσφέρω ένα αυτοκρατορικό λουτρό).

3.Ευτυχώς βέβαια που νιώθω σχεδόν εξισωμένος με τους «περυσινούς» μου μαθητές και σημερινούς νέους των 700 ΕΥΡΩ και συνειδητοποιώ έτσι ότι πρόσφερα κάτι τι κι εγώ προς την κοινωνία, ίσης ή και μεγαλύτερης ακόμα αξίας ανθρώπους. Και μη μου πείτε ότι είμαι προνομιούχος του δημόσιου τομέα γιατί ξέρω ελάχιστους στο δημόσιο να παίρνουν 1400 ΕΥΡΩ (καθαρά), γνωρίζω αρκετούς με 2500-6000 ΕΥΡΩ  με ίδια προϋπηρεσία και μάλιστα χωρίς ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΤΙΤΛΟ. Δεν μιλάω φυσικά για την ΕΡΤ ή οποιοδήποτε παρόμοιο Φορέα γιατί εκεί πλέον μιλάμε όχι για προσθήκη κάποιου ψηφίου στο πρώτο ψηφίο του μισθού τους (π.χ. 4 αντί 3) αλλά για επιπλέον ψηφίο στην αρχή ή την ουρά (π.χ. αντί 3, ή 13 ή 31) ακόμα και με απολυτήριο Λυκείου.

4.Και έχω και 1000 επιπλέον λόγους να αισθάνομαι δικαιωμένος και εξισωμένος με πολλούς άλλους  (γιατρούς Κολωνακίου ή Κοκκινιάς, δικηγόρους Παρ΄Αρείω ή παρά τη Βουλή, δημοσιογράφους καναλιών ή εφημερίδων, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές, μηχανικούς, ηλεκτρολόγους, υπαλλήλους Υποθηκοφυλακείου ή της Βουλής, ταξιτζήδες, περιπτεράδες, βενζινοπώλες, μεγαλο- ή μικρο- αγρότες με 3-12 αυτοκίνητα, βιομήχανους, εμπόρους, στρατιωτικούς, ιερείς κ.ά.) διότι πλέον θα πληρώνουν εξίσου όπως και εγώ και χωρίς να εξαιρείται κανείς.

5.Φυσικά το Δίκαιο και το Σύνταγμα αυτό επιτάσσουν- «ισότητα όλων έναντι του Κράτους». Νομίζετε ότι επιτρέπεται να πληρώσουν αυτοί περισσότερα από μένα για να ισοφαρίσουν όλα όσα πλήρωσα εγώ εδώ και 25 χρόνια, όταν ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ σαν φορολογούμενος; Απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Άλλωστε θα πάθουν κανένα ψυχολογικό τραλαλά και θα πληρώσω και για την ανάρρωσή τους. Έτσι καμαρωτός διακηρύττω ότι νιώθω σαν ίσο γουρουνάκι ανάμεσα στα υπόλοιπα «ίσα μ’ εμένα» γουρουνάκια της Φάρμας εκτός ίσως αν εξαιρέσουμε εκείνα τα δέκα μικρά κοπάδια (λιγότερα από 1000 κεφάλια το καθένα) στην άλλη άκρη της Φάρμας που είναι μια ιδέα ίσως πιο ίσα από μένα και τους ίσους μου. Όμως έτσι πρέπει να γίνεται.

6.Μήπως ήμουν ηλίθιος τόσα χρόνια και λούφαρα μόνο «100-200 ΕΥΡΩ» από την Εφορία; Μπορεί. Άλλωστε, μεταξύ μας, εμένα είχε ρωτήσει ο κύριος εκείνος (Διαμαντούρος ή κάπως έτσι νομίζω λεγόταν) και έγραψε στην έκθεσή του πέρυσι-πρόπερσι και αντιπρόπερσι σαν πιο διεφθαρμένους στο Δημόσιο τους κ.κ. εφοριακούς, τελωνειακούς, της πολεοδομίας (μπορεί να  μπερδεύω τη σειρά στην πρώτη τριάδα, συγνώμη προκαταβολικά), …, …., Νο9. ή 10. καθηγητές. Χαμπάρι δεν πήρε κανένας σας.

7.Στημένο, λέτε; Μπορεί. Πάντως εγώ σίγουρα δε κρατώ το βράδυ βιβλία επιχειρήσεων (ούτε καν το πρωί στο γραφείο), ούτε μειώνω πρόστιμα στο 1/20 του αρχικού, ούτε παίρνω φακελάκι γιατί δεν συχνάζω σε χειρουργεία, ούτε δίνω άδειες εισαγωγής-εξαγωγής λαθραίων κοντέινερ ή τάνκερ, ούτε εγκρίνω επέκταση κατά 2 στρέμματα για πισίνες κ.λ.π. Βάζω το χέρι μου στο Ευαγγέλιο για τα παραπάνω (Περιμένετε. Δεν καταλάβατε καλά. Όχι για να σουφρώσω τα διαμάντια που έχει απάνω, αλλά για όρκο το κάνω. Άλλωστε αυτά είναι «φο», τα αληθινά είναι σε ιδιωτική θυρίδα, και στο κάτω κάτω δεν με λένε ούτε Παντελεήμονα, ούτε γυιο-Σάκη). Εγώ τηρώ τον νόμο που μου απαγορεύει 2η εργασία, έτσι του είπα εκείνο το βράδυ του κυρίου με την έκθεση ιδεών που σας έλεγα πριν.

8.Δεν του είπα βέβαια κουβέντα για τον γυμναστή στο Δημοτικό που δούλευε σε ινστιτούτο μασάζ-Γυμναστήριο τα βράδια, ούτε τον άλλο που προπονεί στην Β΄Εθνική Κλωτσοσφαίρου τον Γκολτζιακό Νέας Γουινέας γιατί ο καημένος με τα 5 χιλιάρικα συμβόλαιο τη βδομάδα ίσα ίσα που βγάζει τα τσιγάρα του γιατί είναι αγχώδης τύπος στο γήπεδο. Για τον μουσικό πάλι στο άλλο Γυμνάσιο που είναι το απόγεμα στο Ωδείο Κάτω Πορτογαλίας και το βράδυ παίζει πιάνο στη μπουάτ «Καλλιτεχνήματα» δεν μίλησα. Ξέρεις ποιον λέω, τον άντρα της μαθηματικού από το Λύκειο που δουλεύει στο φροντιστήριο του μπατζανάκη της πίσω από το Λύκειο αλλά κανείς δεν της χώνεται γιατί η απέναντι πλευρά του δρόμου που είναι το φροντιστήριο ανήκει σε άλλο νομό και είναι έτσι κι ο μπατζανάκης της ο φυσικός νόμιμος στο σχολείο απέναντι απ’ τη ΔΟΥ. Τίποτα απ’ αυτά δεν πρόδωσα, γιατί ήμουνα μαζί μ’ όλα αυτά τα ίσα μ’ εμένα γουρουνάκια πριν 8-9 χρόνια στο Λύκειο στα σύνορα, ούτε και για τη φιλόλογο που κάνει στο γυιό μου ιδιαίτερο είπα γιατί μου τη σύστησε η δασκάλα του που θα τον έχει του χρόνου και στην τετάρτη τάξη.

9.Είμαι 100% βέβαιος ότι βλέπω το φως στην άκρη του τούνελ (αυτό το σύνθημα ήταν για τη λιτότητα του ’80 ή του ’90; Σίγουρα, δεν ήταν του ’00 γιατί τότε λεγόταν μικρό καλάθι νοικοκυράς ή σφιγμένο ζωνάρι- δε θυμάμαι και καλά, φταίει ίσως το Αλτσχάιμερ). Πάντως πρέπει οπωσδήποτε να το δηλώσουν στο βιβλίο Γκίνες σαν το μακρύτερο τούνελ στο Σύμπαν αφού καλύπτει απόσταση- μέχρι σήμερα τουλάχιστον αφού δεν ξέρει κανείς στην Ευρώπη ολόκληρη «πότε θα πιάσουμε κάβο», ενώ αντίθετα όλοι ξέρουν «πότε θα πιάσουμε πάτο»- 30 ετών φωτός [=1980-2010 φως στο τούνελ] (θα ρωτήσω τον μπατζανάκη που λέγαμε να μου πει πόσο είναι σε km). Και πιστεύω αληθινά, ότι αυτή η ξερακιανή ασχημο-γριούλα απ’ τη Γερμανία θαρρώ, αλλά κι ο «νοστιβάμενος» ο Φραντσέζος, θα του δώσουν του δικού μας κάνα παλιομπάστουνο, έτσι και κάνει να στραβοπατήσει, μόνο και μόνο για έναν απλούστατο λόγο. α) Είναι σαν να ‘χει κάνει μπλόφα κάποιος 1000 ΕΥΡΩ και να ανεβάζει άλλος το ποτ για 2 ΕΥΡΩ και ο μπλοφατζής να λέει πάσο. β) Άμα πέσει ένα τούβλο πέφτει όλος ο τοίχος. γ) «Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται» έτσι καμαρώνει το ραδικάκι. δ) Ποιος θα αγοράζει φρεγάτες, ελικόπτερα, τανκς-άκια και άλλα ευγενή και φτηνά και χρήσιμα διακοσμητικά; (Μέχρι να τους γράψω όλους αυτούς μου διέφυγαν 5-6 λόγοι ακόμα).

10.Σίγουρος επομένως ότι οι κυβερνώντες με, δεν με δουλεύουν, ότι δεν θα εξαιρέσουν μερικούς δικούς (εκκλησία;/ένστολοι;/βουλευτές;/offshore; κ.λ.π.), ότι δεν θα ενδώσουν σε κομματικούς επαναστατικοποιημένους καλοβολεψάκηδες  προς υπουργοποίηση συνδικαλιστές, δεν θα λυγίσουν μπροστά σε στρατιές τρακτέρ, δεν θα υποκύψουν σε αντιτιθέμενα ΜΜΕ, δεν θα γλυστρίσουν σε βιομηχανικά λάδια=γράσα, δεν θα υποστείλουν σημαίες σε εφοπλιστικές πιέσεις, δεν θα γονατίσουν σε απειλές για αφορισμούς …, θα κοιμηθώ ήσυχος το βράδυ και θα ΔΙΔΑΞΩ με κέφι αύριο το πρωί για ΗΘΟΣ-ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ-ΕΥΝΟΜΙΑ-ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ-ΦΙΛΑΛΗΘΕΙΑ-ΕΠΙΜΟΝΗ. Μπορεί σε άλλη αίθουσα να ακούγονται φωνές για μίζες, λάδωμα, μεσάζοντες, κυκλώματα, απάτη, κουκούλωμα, υποσχέσεις, διορισμός, τάξιμο, αξιώματα, λεφτά με ουρά, πολιτική διορατικότητα, κυβερνητική προνοητικότητα κ.ά. όμως μην ανησυχείτε δεν είναι πραγματικότητα, είναι ένας απλός εφιάλτης του βραδινού ύπνου, μια εικονική πραγματικότητα (έτσι μου υποσχέθηκε ο γνωστός μου υφυπουργός που είναι και γιατρός με 30 στρέμματα ιατρείο στην Κηφισιά).

Και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να «θυμηθώ» μέσα στην τάξη ό,τι μάθαινα εγώ σε ένα μάθημα που δεν πολυσυμπαθούσα τότε. Η καθηγήτρια ήταν νόστιμη αλλά τα μαθήματα που έκανε ήταν «ξινά». Μας είπε μια φορά κάτι για μερικούς κυρίους που τους έλεγαν Είλωτες και ήταν ειρωνικό και παρεξηγήθηκαν. Άλλοτε πάλι μας είπε για «ζυγό 400 χρόνων» και κάτι για «κλέφτες και αμαρτωλούς» και νόμιζα τότε ότι μίλαγε για μπακάληδες που έκλεβαν στο ζύγι με το καντάρι (400 δράμια νομίζω, όχι χρόνια) και τους μάλωσε ο παππάς της ενορίας όμως αργότερα κατάλαβα τι εννοούσε. Μια άλλη φορά μας μίλησε για βασιλιάδες χοντρούς και καλοντυμένες πριγκίπισσες και κάποιους αξύριστους κουρελήδες έξω από μια φυλακή και κάτι κεφάλια που κόβανε και έναν που πνίγηκε στη μπανιέρα και όλα αυτά μαζί βαλμένα, είπε, ήταν 3 περίεργες λέξεις ΙΣΟΤΗΤΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και δε θυμάμαι τι άλλο. Βέβαια διάβασα μετά από χρόνια στις εφημερίδες για κάτι πεινασμένους χωρικούς που κρεμάσανε κάποιον αυτοκράτορα αλλά η καθηγήτριά μου δεν μας το είπε τότε γιατί απαγορευόταν, αλλιώς θα την πήγαιναν εξορία.

Ακόμα κι έτσι να τους παραμυθιάσω, δεν θα το «χάψουν», αφού το βράδυ θα ακούσουν στις ειδήσεις για αδικία, ανισότητα, χρεωκοπία, καταπίεση, πείνα, ανεργία, υπερκέρδη και κάποια από αυτά τα παιδιά μπορεί να το βιώνουν ακόμα όλο αυτό μέσα στο σπίτι τους και ενώ εγώ ο «ανόητος» θα τους ηρεμώ (βλέπε κοιμίζω) το πρωί με τη Βιολογία και τα κηρύγματα περί χρήσιμων πολιτών, εκείνα, από τις πολλαπλές, βίαιες και χυδαίες ανοησίες του χαζο-κουτιού, τα τηλεπαράθυρα, τους αγενείς που φωνάζουν όλοι μαζί (κάτι που εισπράττουν σε επανάληψη δεκάδες χρόνια στη ζωή τους), θα μετατραπούν άθελά τους σε μιμητές, αναιδείς, αδιάφορους, ανήθικους, βίαιους, αλλοτριωμένους, κενούς, περιθωριοποιημένους, μελαγχολικούς, επαναστατημένους χαρακτήρες ακόμα και κακοποιούς, αντιγράφοντας υπερθετικά αυτό που καθημερινά βλέπουν, αισθάνονται, νιώθουν, βιώνουν τελικά. Συνοψίζουν δηλαδή αυθόρμητα, αυτό που εισέπραξα κι εγώ από  εκείνη την αντιπαθή καθηγήτρια με όλα όσα μου έμαθε για δίκαιους και άδικους ξεσηκωμούς ανά την Ιστορία.

» Όσο περισσότερη η αδικία, τόσο μεγαλύτερος ο θυμός που οδηγεί σίγουρα σε  εντονότερη αντίδραση η οποία φέρνει μεγαλύτερη βία και εκείνη επιστρέφει παραπάνω αδικία »

Αυτό θα πρέπει  να γίνεται δίδαγμα σε όλους μας για να είμαστε νηφαλιότεροι και προνοητικότεροι, αφού στη μακρά Ιστορική μας διαδρομή το είδαμε πολλές φορές να συμβαίνει με οδυνηρές συνέπειες. Μερικοί όμως  ανάμεσά μας, δυστυχώς έκαναν κοπάνα στο μάθημα Ιστορίας και μπορεί και να καθορίζουν και τις τύχες μας.

Προσωπικά είχα πριν από χρόνια επισημάνει σε κάποιον, τότε ισχυρό στον περίγυρο σήμερα πιθανά ακόμα ισχυρότερο, την υπερβολική αλαζονεία και αυταρέσκεια που ανέδιδαν σε κάθε ευκαιρία, την υπερβολική «ξερόλα» επί παντός επιστητού, επί δικαίω και αδίκω, τονίζοντάς του ότι τέτοιες συμπεριφορές ροκανίζουν τα όποια γερά θεμέλια. Όπερ και εγένετο 2 χρόνια μετά «στις βουλευτικές». Όμως επαναλήφθηκε το φαινόμενο (λέτε η Ιστορία να επαναλαμβάνεται) και με κάποιο άλλο πανίσχυρο team, τόσο έξω από την Ελλάδα  όσο και εντός, λίαν προσφάτως. ΚΑΙ είναι σίγουρο ότι θα επαναληφθεί και πάλι το φαινόμενο, εφόσον οι έχοντες την εξουσία δεν είναι και κατέχοντες τη σοφία. Διότι όπως σοφά λέει ο λαός, για όποιον θέλει να το ξέρει,

«ό,τι σηκώνεται δύσκολα, πέφτει εύκολα» ή με άλλα λόγια

«ό,τι είναι βαρύ, σωριάζεται με θόρυβο»

Αγαπητά μου συν-γουρουνάκια,

σας εύχομαι καλή ισότητα.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s