Καρκίνος του μαστού: Η άσκηση και το πράσινο τσάι μετριάζουν την κατάθλιψη

Η κατάθλιψη αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας σε γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού. Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η τακτική άσκηση και η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορούν ενδεχομένως να τις βοηθήσουν.

Η τακτική άσκηση και η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί ενδεχομένως να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της κατάθλιψης μεταξύ των ασθενών με καρκίνο στο μαστό, αναφέρει ο Dr. Xiao Ou Shu, του Πανεπιστημίου Vanderbilt στη Νασβίλ.

Οι ερευνητές εξέτασαν παράγοντες σχετικούς με την κατάθλιψη σε 1399 Κινέζες ηλικίας 54 ετών, κατά μέσον όρο, που αντιμετωπίστηκαν για καρκίνο στο μαστό στη Σαγκάη, μεταξύ του 2002 και 2006. Έξι μήνες μετά τη διάγνωση, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα άσκησης των γυναικών, την κατανάλωση τροφής, τσαγιού και αλκοόλ, το κάπνισμα και τη χρήση συμπληρωμάτων και βοτάνων.

Στην αξιολόγηση της κατάθλιψης που έγινε στους 18 μήνες μετά τη διάγνωση, οι ερευνητές παρατήρησαν ξεχωριστά οφέλη μεταξύ των γυναικών που ανέφεραν κάποιου είδους άσκηση (ποσοστό 62% του συνόλου). Εκείνη την περίοδο οι γυναίκες που ασκούνταν είχαν περίπου 20% λιγότερες πιθανότητες να πάσχουν από ελαφρά ή κλινική κατάθλιψη, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Oncology.’

Παρατήρησαν 84 περιστατικά ελαφράς ή κλινικής κατάθλιψης σε 437 γυναίκες που ασκούνταν έντονα (ποσοστό 19,2%) αλλά 161 περιστατικά σε 528 γυναίκες που δεν ασκούνταν (ποσοστό 30,5%).

Πηγές: ‘Journal of Clinical Oncology.’                  Από     www.iatronet.gr

Επιπλέον, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν ασκούνταν η πιθανότητα κατάθλιψης ήταν 28% χαμηλότερη σε γυναίκες που ασκούνταν περισσότερο από 2 ώρες την εβδομάδα και 42% χαμηλότερες μεταξύ αυτών που αύξησαν το χρόνο άσκησης μετά τη διάγνωση. Η κατανάλωση τσαγιού φάνηκε επίσης να περιορίζει την κατάθλιψη.

Σε σύγκριση με τις 1.216 γυναίκες που δεν κατανάλωναν τσάι, στις 183 γυναίκες που κατανάλωναν ο κίνδυνος κατάθλιψης ήταν περίπου 36% χαμηλότερος. Η πλειοψηφία των γυναικών που κατανάλωνε τσάι-ποσοστό 90%-κατανάλωνε πράσινο. Τα οφέλη της άσκησης και της κατανάλωσης τσαγιού παρέμειναν όταν η ερευνητική ομάδα έλαβε υπόψη πολλούς άλλους παράγοντες κινδύνου για κατάθλιψη.

Κανείς άλλος παράγοντας δεν φάνηκε να αλλάζει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Αν και η άσκηση και η κατανάλωση πράσινου τσαγιού φάνηκε να μειώνει την κατάθλιψη σε αυτή την ομάδα Κινέζων γυναικών οι γυναίκες που επιβίωσαν από καρκίνο στο μαστό δεν θα πρέπει να λαμβάνουν μεγάλη δόση, προειδοποιεί ο Shu.

Σημειώνει ότι η υπερβολική άσκηση και κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μην έχει το ίδιο αποτέλεσμα στη διάθεση. Επίσης χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να αποσαφηνιστούν τα ευρήματα, καθώς γυναίκες σε άλλες χώρες οι οποίες ενδεχομένως αντιμετωπίζονται διαφορετικά κατά του καρκίνου στο μαστό μπορεί να αντιδρούν με άλλο τρόπο.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s