Δημιουργήθηκε το ισχυρότερο κολλαγόνο στον κόσμο

Ομάδα αμερικανών ερευνητών δημιούργησε την ισχυρότερη μορφή κολλαγόνου που είναι γνωστή στην επιστήμη. Η ανακάλυψη, με επικεφαλής τον καθηγητή χημείας και βιοχημείας Ρόναλντ Ρέινς του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «πρόκειται, με διαφορά, για το πιο σταθερό κολλαγόνο που έχει ποτέ δημιουργηθεί».

Πρόκειται για μια πολύ σταθερή εναλλακτική λύση στο ανθρώπινο κολλαγόνο, που μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για την θεραπεία της αρθρίτιδας και άλλων παθήσεων, οι οποίες οφείλονται στη βλάβη του φυσικού κολλαγόνου στο ανθρώπινο σώμα.

Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα του ανθρώπου, η οποία δημιουργεί δομές που υποστηρίζουν τη δομή του δέρματος, των εσωτερικών οργάνων, των χόνδρων και των οστών, καθώς επίσης όλων των ενδιάμεσων συνδετικών ιστών.

Εδώ και δεκαετίες, οι γιατροί χρησιμοποιούν κολλαγόνο από αγελάδες για να θεραπεύουν σοβαρές βλάβες, όπως εγκαύματα και άλλα τραύματα, αν και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ο ξένος ιστός να απορριφθεί από τον ανθρώπινο οργανισμό.                                      Από          www.skai.gr
Το 2006, η ίδια ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Ρέινς μελέτησε τον τρόπο να δημιουργεί ανθρώπινο κολλαγόνο στο εργαστήριο, συνθέτοντας μόρια κολλαγόνου μακρύτερα από ό,τι αντίστοιχο υπάρχει στην φύση.

Τώρα, με χρηματοδότηση από τον κυριότερο αμερικανικό δημόσιο ερευνητικό φορέα (τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας), οι ερευνητές προχώρησαν περισσότερο, δημιουργώντας μια μορφή σούπερ-κολλαγόνου, που κάποτε μπορεί να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους, ιδίως όσους πάσχουν από αρθρίτιδα, η οποία καταστρέφει το φυσικό κολλαγόνο.

Για να δημιουργήσουν το νέο τύπο του τεχνητού κολλαγόνου, οι ερευνητές αντικατέστησαν τα δύο τρίτα των κοινών αμινοξέων της πρωτεΐνης (του φυσικού κολλαγόνου) με λιγότερα εύκαμπτα αμινοξέα που επέτρεψαν στη δομή της πρωτεΐνης να γίνει πιο άκαμπτη και σταθερή. Το νέο κολλαγόνο που δημιουργήθηκε με αυτό τον τρόπο, αντέχει σε θερμοκρασίες πολύ μεγαλύτερες από ό,τι το φυσικό κολλαγόνο, που καταστρέφεται.

Αν και το τεχνητό κολλαγόνο είναι φτιαγμένο κυρίως από αμινοξέα που δεν υπάρχουν στη φύση, η κρυσταλλογραφία ακτινών Χ αποκαλύπτει ότι η τρισδιάστατη δομή του εργαστηριακού κολλαγόνου δεν διαφέρει σε τίποτε από αυτήν του φυσικού κολλαγόνου.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s