Λανθασμένη πρόβλεψη παραδέχεται ο ΟΗΕ

Όντως γκάφα
Λανθασμένη η δυσοίωνη πρόβλεψη για τους παγετώνες στα Ιμαλάια, παραδέχεται ο ΟΗΕ

Γενεύη

Η εκτίμηση ότι οι παγετώνες των Ιμαλαΐων θα εξαφανιστούν γύρω στο 2035 δεν βασίστηκε σε επαρκή επιστημονικά δεδομένα, παραδέχεται η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), έπειτα από οργισμένες καταγγελίες της Ινδίας.

H προειδοποίηση για εξαφάνιση των παγετώνων, που θα άφηνε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς πόσιμο νερό, «αναφέρεται σε ανεπαρκώς αιτιολογημένες εκτιμήσεις για το ρυθμό υποχώρησης και το έτος εξαφάνισης των παγετώνων στα Ιμαλάια» αναφέρει η ΙPCC σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη.

«Κατά τη σύνταξη της εν λόγω παραγράφου, οι σαφείς και καθιερωμένες προδιαγραφές για τις επιστημονικές ενδείξεις, οι οποίες απαιτούνται από τις διαδικασίες της IPCC, δεν εφαρμόστηκαν σωστά» παραδέχεται η Επιτροπή. Σύμφωνα μάλιστα με τη Sunday Times του Λονδίνου, η εκτίμηση της Επιτροπής δεν βασίστηκε σε επιστημονικές εργασίες, αλλά σε… δημοσιεύματα του Τύπου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Η ηγεσία της IPCC θα διερευνήσει τώρα πώς αυτές οι αναφορές συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση, δήλωσε ο Κρις Φιλντ, διευθυντής του τμήματος Οικολογίας στο Ινστιτούτο Carnegie για την Επιστήμη, με έδρα την Ουάσινγκτον.

Η επίμαχη έκθεση που δημοσίευσε η IPCC το 2007 προειδοποιούσε ότι η πιθανότητα οι παγετώνες των Ιμαλαΐων «να εξαφανιστούν το έτος 2035, και πιθανώς νωρίτερα, είναι πολύ υψηλή αν η Γη συνεχίσει να θερμαίνεται με το σημερινό ρυθμό».

Η IPCC, η οποία τιμήθηκε το 2007 με το Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές της κατά της παγκόσμιας θέρμανσης, δεν ανακοίνωσε νέα εκτίμηση για την τήξη των πάγων στην ασιατική οροσειρά, επισήμανε όμως ότι ο ρυθμός υποχώρησης των παγετώνων αναμένεται να επιταχυνθεί τον 21ο αιώνα.

To θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας κατηγόρησε την IPCC για αβάσιμες εκτιμήσεις που «προκάλεσαν πανικό» στην κεντρική Ασία. «Ο ισχυρισμός της IPCC […] δεν βασίστηκε ούτε σε ίχνος επιστημονικών στοιχείων» δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Ζαϊράμ Ραμές.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s