Εντοπίστηκαν δυο γονίδια που οδηγούν στον καρκίνο του εγκεφάλου

Επιστήμονες ανακάλυψαν δυο γονίδια που φαίνεται πως ευθύνονται για μια από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου του εγκεφάλου.

Το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα εισβάλλει γρήγορα στον εγκέφαλο δημιουργώντας μη εγχειρήσιμους όγκους, αλλά οι ερευνητές δεν έχουν κατανοήσει γιατί είναι τόσο επιθετικό. Η νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Columbia και δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Nature’, ενοχοποιεί δυο γονίδια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματα αυξάνουν την αισιοδοξία σχετικά με ανάπτυξη αγωγής κατά του καρκίνου.

Τα γονίδια C/EPB και Stat3 είναι ενεργά σε περίπου 60% των ασθενών με γλοιοβλάστωμα.
Φαίνεται πως συνεργάζονται για να ενεργοποιήσουν πολλά άλλα γονίδια τα οποία καθιστούν καρκινογόνα τα εγκεφαλικά κύτταρα.                                                                                                                Από  www.iatronet.gr

Οι ασθενείς της έρευνας των οποίων οι όγκοι αποτελούσαν ένδειξη ενεργοποίησης και των 2 γονιδίων πέθαναν 140 εβδομάδες μετά τη διάγνωση. Αντίθετα, μισοί από τους ασθενείς που δεν εμφάνιζαν δραστηριότητα σε αυτά τα γονίδια παρέμεναν ζωντανοί μετά από το ίδιο διάστημα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Antonio Iavarone, περιέγραψε τα δυο γονίδια ως τα κύρια για την εκδήλωση της νόσου. Δήλωσε ότι όταν ενεργοποιούνται ταυτόχρονα, συνεργάζονται για να ενεργοποιήσουν εκατοντάδες άλλα γονίδια που καθιστούν τα εγκεφαλικά κύτταρα πολύ επιθετικά.

Το εύρημα σημαίνει ότι η καταστολή και των δυο γονιδίων ταυτόχρονα με τη χρήση συνδυασμού φαρμάκων μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει ισχυρή θεραπευτική μέθοδο για τους ασθενείς για τους οποίους δεν υπάρχει ικανοποιητική θεραπευτική αγωγή.

Όταν οι ερευνητές μπλόκαραν και τα δυο γονίδια σε κύτταρα γλοιοβλαστώματος μπλόκαραν εντελώς την ικανότητά τους να δημιουργούν όγκους, όπως έδειξαν πειράματα σε ποντίκια. Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Columbia προσπαθεί τώρα να αναπτύξει φάρμακα που, όπως ελπίζει, θα πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Χρησιμοποιώντας ανώτερες τεχνικές αποκρυπτογράφησαν με επιτυχία το πολύπλοκο δίκτυο μοριακών αλληλεπιδράσεων που ευθύνονται για τη συμπεριφορά των κυττάρων του γλοιοβλαστώματος.

Ο Dr Iavarone δήλωσε ότι ο εντοπισμός των γονιδίων C/EPB και Stat3 αποτέλεσε έκπληξη για την ερευνητική ομάδα, καθώς αυτά τα γονίδια δεν είχαν εμπλακεί ποτέ πριν στον καρκίνο του εγκεφάλου.

Όπως δήλωσε, από θεραπευτικής πλευράς σημαίνει ότι δεν σπαταλούν πια χρόνο οι επιστήμονες αναπτύσσοντας φάρμακα για λιγότερο σημαντικούς παράγοντες στον καρκίνο του εγκεφάλου, καθώς τώρα μπορούν να επιτεθούν στους κύριους υπεύθυνους.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s