Θεραπεία βλαστοκυττάρων υπόσχεται επανάκτηση της όρασης

O Russell Turnbull, ο οποίος τυφλώθηκε στο ένα μάτι του ύστερα απο επίθεση που δέχθηκε με χημικά πριν 15 χρόνια, απέκτησε ξανά την όρασή του μετά από μια πρωτοποριακή θεραπεία βλαστοκυττάρων. Είναι ένας από από τους 8 ασθενείς με μειωμένη όραση που θεραπεύτηκε χάρη σε μια τεχνική που εφάρμοσαν επιστήμονες και χειρούργοι οφθαλμίατροι στο Ινστιτούτο βλαστοκυττάρων της βορειοανατολικής Αγγλίας.

Ο Turnbull είναι σήμερα 38 χρονών. Δέχθηκε επίθεση το 1994 μια νύχτα καθώς επέστρεφε σπίτι του στο Newcastle. Ενώ ήταν στο λεωφορείο, δύο άνδρες διαφωνούσαν έντονα και σύντομα ξέσπασε έντονος καυγάς. Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα προσπάθησε να χωρίσει τους δύο άνδρες όταν ένας από αυτούς ξεκίνησε να ρίχνει αμμωνία σε όλο το λεωφορείο.

Ο Turnbull υπέστη σοβαρή ζημιά στον κερατοειδή των βλαστοκυττάρων όταν αμμωνία έπεσε στο δεξί του μάτι, αφήνοντάς τον με μειωμένη όραση, μια κατάσταση γνωστή ως ανεπάρκεια των βλαστοκυττάρων στην σκληροκερατοειδή στεφάνη (LSCD).

Πηγή: Independent                                                                      Από www.tvxs.gr
Η πάθηση αυτή κοστίζει πολύ ακριβά και απαιτεί μακρόχρονη θεραπεία με συχνές ιατρικές επισκέψεις και εισαγωγές στο νοσοκομείο. Η απώλεια της όρασης εξαιτίας της βλάβης του κερατοειδή συχνά απαιτεί κοινωνική στήριξη εξαιτίας της τεράστιας επίδρασης στην ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Ο κ. Turnbull, ο οποίος ζει στο Consett, Country Durham, μίλησε για την επίθεση και την επίδραση που είχε στη ζωή του. «Βρισκόμουν σε συνεχή αγωνία, το μάτι μου ήταν συνεχώς κλειστό», αναφέρει.

«Πήγα σπίτι και η μητέρα μου προσπάθησε να ξεπλύνει το χημικό και έπειτα πήγα στο νοσοκομείο. Έμεινα στο νοσοκομείο για δύο εβδομάδες και τελικά μπόρεσα να ανοίξω και πάλι το μάτι μου. Ήταν σα να κοιτάω μέσα από γδαρμένο πλαστικό. Το μάτι μου ήταν ευαίσθητο στο φως και συνεχώς δάκρυζε. Δεν μπορούσα να οδηγήσω καθώς κάθε έντονο φως μπορούσε να μου προκαλέσει πόνο. Ο άντρας που μου επιτέθηκε, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε εξάμηνη φυλάκιση. Όμως αργότερα πληροφορήθηκα ότι εξέτισε μόνο τους δύο μήνες της ποινής», προσθέτει.

Μετά από 12 χρόνια συνεχούς πόνου, μειωμένης όρασης, υποβολής σε διάφορες θεραπείες με κρέμες και πλύσεις, ο κ. Turnbull δοκίμασε τη νέα θεραπεία. H ομάδα του Ινστιτούτου βλαστοκυττάρων στη βορειοανατολική Αγγλία πήρε έναν μικρό αριθμό βλαστοκυττάρων από το καλό μάτι και τα ανέπτυξε στο εργαστήριο. Εμφυτεύθηκαν στη συνέχεια στο ασθενές μάτι, όπου ξεκίνησαν να λειτουργούν σαν φυσιολογικά, επαναφέροντας την όραση.

Η τεχνική αποφεύγει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα πράγμα που σημαίνει πως ο οργανισμός δεν μπορεί να αποβάλλει τα μεταμοσχευμένα κύτταρα. Είναι επίσης το πρώτο πείραμα στον κόσμο που δεν χρησιμοποιεί προϊόντα ζώων για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των βλαστοκυττάρων στο εργαστήριο.

«Ένιωθα εξοργισμένος για πολύ καιρό μετά το ατύχημα. Έχασα τη δουλειά μου εξαιτίας αυτού και μου άρεσε επίσης πάντα το τζετ σκι πράγμα το οποίο δεν ήμουν πλέον σε θέση να κάνω», αναφέρει ο κ. Turnbull.

«Μου κατέστρεψε τη ζωή και πέρασα πολύ δύσκολες στιγμές. Όμως μετά εμφανίστηκε αυτή η θεραπεία, δεν μπορώ να ευχαριστήσω όσο αξίζει το προσωπικό του νοσοκομείου. Αυτό μεταμόρφωσε τη ζωή μου, το μάτι μου είναι σχεδόν τόσο καλά όσο ήταν και πριν το ατύχημα. Πλέον δουλεύω, μπορώ και ξανακάνω τζετ σκι καθώς επίσης να κάνω ιππασία. Πήρα τη ζωή μου πίσω εξαιτίας της επέμβασης», επισημαίνει.

Η τεχνική αυτή, ανάμεσα σε άλλες ασθένειες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για την θεραπεία ασθενών που τα μάτια τους έχουν υποστεί ζημιά εξαιτίας των φακών επαφής, σε εργοστασιακά ατυχήματα που περιλαμβάνουν θερμικούς και χημικούς τραυματισμούς.

Ο dr Francisco Figueiredo, σύμβουλος χειρούργος οφθαλμίατρος που ηγούνταν του προγράμματος με τον καθηγητή Majlinda Lako, δήλωσε: «Η θολότητα του κερατοειδούς υπολογίζεται ότι προκαλεί τύφλωση σε 8 εκατομ. ανθρώπους ανά τον κόσμο κάθε χρόνο. Τα χημικά που καίνε το μάτι είναι η πιο συνήθης αιτία που προκαλεί το LSCD. Η προοπτική της θεραπείας των βλαστοκυττάρων έχει ως στόχο την πλήρη εξυγίανση από την πάθηση και όχι μόνο πρόσκαιρη ανακούφιση».

Ο καθηγητής Michael Whitaker, σύμβουλος του Ινστιτούτου, ανέφερε: «Τα βλαστικά κύτταρα από τον μυελό των οστών έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για πολλά χρόνια στη θεραπεία για τον καρκίνο και παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, όμως αυτή είναι η πρώτη επιτυχής θεραπεία βλαστοκυττάρων με τη χρήση των βλαστοκυττάρων του οφθαλμού χωρίς προϊόντα από ζώα για να θεραπεύσουν την πάθηση». «Επειδή τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν τόσο ενθαρρυντικά, σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά πως να φέρουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τη θεραπεία αυτή στις κλινικές, καθώς ολοκληρώσαμε τις αναγκαίες κλινικές δοκιμές».

Μια μεγαλύτερη μελέτη που περιλαμβάνει 24 νέους ασθενείς χρηματοδοτείται από το Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s