Κάθε 15 τσιγάρα και μια μετάλλαξη στο DNA

Σημαντικό όπλο για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα και του δέρματος θεωρείται η αποκρυπτογράφηση των γονιδίων τους, που μόλις ολοκληρώθηκε.

«Οι γονιδιωματικοί χάρτες όχι μόνο ανοίγουν τον δρόμο για πιο έγκαιρο εντοπισμό όγκων μέσω εξέτασης αίματος, αλλά προσφέρουν και νέους στόχους για την ανάπτυξη φαρμάκων», ανακοίνωσε η επιστημονική ομάδα του ερευνητικού μη κερδοσκοπικού φορέα της Βρετανίας «Welcome Trust».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, επιστήμονες από διάφορες χώρες προσπαθούν να ετοιμάσουν τον κατάλογο των γονιδίων που εμφανίζουν βλάβη σε πολλά είδη καρκίνου.

Η Βρετανία έχει εστιάσει στον καρκίνο του μαστού, η Ιαπωνία του ήπατος, η Ινδία του στόματος, ενώ η Κίνα μελετά τον καρκίνο του στομάχου, και οι ΗΠΑ του εγκεφάλου, των ωοθηκών και του παγκρέατος.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον κώδικα του DNA για το μελάνωμα, ο οποίος περιείχε περισσότερα από 30.000 λάθη, που προκαλούνται σχεδόν αποκλειστικά από την μεγάλη έκθεση στον ήλιο.

Ο κώδικας DNA του καρκίνου του πνεύμονα εμφάνιζε περισσότερα από 23.000 λάθη που οφείλονταν κατά κύριο λόγο στην έκθεση στον καπνό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό σημαίνει ότι ένας μέσος καπνιστής αποκτά μια νέα μετάλλαξη για κάθε 15 τσιγάρα που καπνίζει.

Από   i-live.gr

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής και υποδιευθυντής του Welcome Trust, Μάικλ Στράτον, τόνισε ότι εντοπίζοντας όλα τα γονίδια του καρκίνου οι επιστήμονες θα μπορέσουν να αναπτύξουν νέα φάρμακα που θα στοχεύουν σε συγκεκριμένα γονίδια που φέρουν μεταλλάξεις.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι οι μεταλλάξεις συνήθως εμφανίζονται σε αθώες περιοχές του γονιδιώματος, αλλά ορισμένες θα στοχεύσουν τους σωστούς στόχους για τον καρκίνο.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s